Historie

Het Helmonds Kamerkoor (HKK) is in 1948 opgericht door Christ Koolen, die tevens de eerste dirigent is van het koor. Het koor is hiermee (vermoedelijk) het oudste nog actieve amateur-kamerkoor van Nederland! Hier gaan we kort in op de historie van het koor.

Het koor repeteert vanaf 1953 in het Theo Driessen Instituut (TDI) in Helmond. Het Helmonds Kamerkoor bracht in die periode onder leiding van Christ Koolen een ander soort muziek ten gehore dan men gewend was (madrigalen, chansons, motetten, cantaten en andere wereldlijke muziek uit allerlei tijden). In 1968 begon men zelfs met kerstconcerten, tot dan niet eerder vertoond in de regio. Deze concerten werden samen uitgevoerd met orkesten, solisten en het publiek. 

Met de komst van Hans Kronenburg als dirigent, veranderde de wijze van repeteren en de muziekkeuze. Hij experimenteerde met meer moderne muziek. Onder zijn leiding heeft ook een aantal reizen plaatsgevonden naar het buitenland. Uiteraard met de nodige concerten.

Van 2001 tot 2017 had Kees Doevendans de muzikale leiding over het koor. Onder zijn leiding werd er nog meer aandacht besteed aan stemvorming en de muziekkeuze werd verder uitgebreid met close-harmony stukken. 

Sinds 2017 staat het koor onder leiding van Peter-Paul van Beekum

Meer informatie over onze concerthistorie vindt u hier.

Deze foto laat drie generaties familie Koolen zien bij het HKK

3 generaties HKK: oprichter Christ Koolen (midden) met zoon Ruud (secretaris van het koor) en Ruud’s dochter Jorien (koorlid)